بیماری های استخوان

بیماری استخوان ها
بیماری استخوان ها

بدن انسان ۲۰۶ استخوان دارد. استخوان ها مانند سایر قسمت‌های بدنمان بافت زنده‌اند و به همین ترتیب دائماً در حال نوسازی‌اند. در فرآیندی به نام بازسازی بافت قدیمی با بافت تازه استخوان تشکیل شده، جایگزین می‌شود.

تقریباً مانند بازسازی یک خانه، ساختار اسکلتی‌مان تقویت می‌شود تا در طول زندگی به آن وابسته باشیم.

  • دراین بخش شایع‌ترین بیماری‌های استخوانی یا اختلال‌های موثر بر استخوان را معرفی می‌کنیم :

پوکی استخوان:

پوکی استخوان، که در آن چگالی کم به معنی استخوان های شکننده، ضعیف و مستعد شکستن آسان است، تقریباً رایج‌ترین بیماری استخوان است.

پوکی استخوان بیشتر از مردان، زنان را درگیر می‌کند و حتی ممکن است کودکان در معرض ابتلا به پوکی استخوان نوجوانی قرار بگیرند. بهتر است با راه های جلوگیری از پوکی استخوان آشنا شوید تا در صورت امکان از این بیماری پیشگیری کنید.

مشکل‌ تراکم استخوان معمولاً محتمل‌اند چون بدن بافت استخوانی زیادی را از دست می‌دهد و حجم کمی از آن را مجدد می‌سازد یا ترکیبی از هر دو است. این بیماری بدون علامت است.

یعنی افراد مبتلا به پوکی استخوان از این بیماری اطلاع ندارند تا زمانی که یک شکستگی استخوان آن‌ها را مجبور کند تا به پزشک مراجعه کنند.

پوکی استخوان
پوکی استخوان

بیماری Paget:

یک اختلال استخوانی است که در آن فرآیند تجدید استخوان (ترمیم) خیلی سریع اتفاق می‌افتد و منجر به ناهنجاری‌های استخوانی (استخوان‌های نرم و بزرگ شده مانند ستون فقرات، لگن، جمجمه و استخوان‌های بلند ران‌ها و ساق پا) می‌شود.

بیماری پیج پاژه در بزرگسال‌های سفید پوست بالای ۵۵ سال بروز می‌کند و ممکن است ارثی باشد. در این بیماری روند نرمال تخریب و تجدید استخوان مختل می‌شود.

این بیماری باعث تخریب و تولید بیش از حد استخوان است که این حالت ساختاری غیر طبیعی را در استخوان‌ها به وجود می‌آورد. استخوان جدید با الگوی نامناسبی ساخته می‌شود و احتمالا ضعیف و نرم‌تر از استخوان طبیعی است.

عفونت استخوانی:

که به آن استئومیلیت هم گفته می شود یک بیماری نادر اما جدی است. ممکن است بعد از عمل جراحی مانند تعویض مفصل لگن اتفاق بیفتد یا ممکن است از قسمت دیگری از بدن به استخوان‌ها سرایت کند.

درد، تورم و قرمزی علائم شایع عفونت استخوانی است و آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از مولفه‌های اصلی درمان‌اند. در برخی موارد ممکن است بخشی از استخوان آلوده از طریق جراحی برداشته شود.

نکروز استخوان (استئونکروز):

بافت استخوان بدون خون می‌میرد و باعث بروز بیماری استئونکروز می‌شود.این مورد بیشتر بر اثر ضربه به استخوان رخ می‌دهد و جریان خون به استخوان را مختل میکند.

مانند شکستگی لگن می‌تواند یکی از دلیل‌های این بیماری باشد. مصرف طولانی مدت استروئید با دوز بالا هم می‌تواند باعث این نوع مرگ سلول‌های استخوانی شود.

هنگامی که بافت استخوان ضعیف می‌شود می‌میرد و از بین می رود. دردی که به تدریج بدتر می‌شود ممکن است نشان دهنده استئونکروز باشد.

تومورهای استخوانی:

تومورهای استخوانی هنگامی اتفاق می‌افتند که رشد کنترل نشده سلول‌ها در داخل استخوان رخ دهد. این تومورها می‌توانند خوش خیم یا بدخیم باشند.

تومورهای استخوانی خوش خیم (غیر سرطانی) که به بافت استخوانی آسیب نمی رسانند و گسترش پیدا نمی کنند شایع‌ می باشند.

تومور استخوانی
تومور استخوانی

استئوآرتریت :

استئوآرتریت یک بیماری مزمن دژنراتیو ( تحلیل برنده ) مفصل و شایع ترین نوع آرتروز است. استئوآرتریت زمانی اتفاق می افتد که غضروف محافظ بین استخوان ها شکسته شده و استخوان ها بهم ساییده شوند که درد ، التهاب و سفتی ایجاد می کنند.

آرتریت روماتوئید: 

آرتریت روماتوئید نوعی بیماری مزمن و نقص ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت‌های بدن مثل مفاصل دست و پا حمله می‌کند.

برخلاف فرسودگی و ساییدگی ناشی از استئوآرتریت، RA  بر سطح مفاصل شما تأثیر می‌گذارد و باعث تورم دردناکی می‌شود که در نهایت می‌تواند منجر به فرسایش استخوان و تغییر شکل مفصل شود.

آرتریت روما تریت
آرتریت روما تریت

اسکولیوزیس:

بیماری که در آن استخوان‌های ستون فقرات به طور غیر طبیعی از چپ یا راست کج می‌شوند و معمولاً قبل از بلوغ بروز میکند. در بعضی موارد ناهنجاری‌های ستون فقرات با گذشت زمان بدتر می‌شوند.

علت آن مشخص نیست، اگرچه احتمالاً عامل ارثی بودن از دیگر عوامل بیشتر است.

تراکم پایین استخوان :

به آن استئوپنی هم گفته می شود و وقتی چگالی استخوان فرد پایین تر از حد متوسط باشد تشخیص داده می شود. تراکم پایین استخوان می تواند باعث پوکی استخوان شود و شکستگی ، درد و ظاهری خمیده را هم به وجود می آورد.

در صورت تشخیص استئوپنی تغییر در تراکم استخوان اهمیت زیادی دارد.

تراکم پایین استخوان
تراکم پایین استخوان

نقرس:

در این اختلال شایع کریستال‌های اضافی اسید اوریک در مفاصل جمع می‌شوند و تورم، درد و قرمزی غیر طبیعی را به وجود می‌آورند.

در نقرس شست پا متورم است اما امکان دارد علائم در سایر مفاصل از جمله مچ پا یا زانو هم دیده شود. نقرس ممکن است به دلیل رژیم غذایی‌تان یا عملکرد ناقص کلیه‌ها در پردازش اسید اوریک اتفاق بیفتد.

نقرس
نقرس

ریکتز:

ریکتز یک وضعیت استخوانی است که باعث درد در استخوان و ایجاد مشکلاتی در رشد اسکلت می‌شود که به بدشکلی‌های استخوانی تبدیل می‌شود. رشد استخوان در کودکان نرم و ضعیف شده به شکل پاهای پرانتزی دیده می شود و در بزرگسالی با نام Osteomalacia شناخته می‌شود.

علت هر دو این شرایط کمبود ویتامین D و ناتوانی بدن در حفظ مقدار مناسب کلسیم و فسفر است. با مصرف مرتب ویتامین D و کلسیم در رژیم غذایی یا از طریق مکمل می‌توانید از ریکتز پیشگیری کنید. افرادی که از بیماری‌های کلیوی رنج می‌برند یا دیالیز می‌شوند بیشتر از دیگران به این بیماری پیچیده استخوانی به نام  Osteodystrophy کلیوی مبتلا می‌شوند.

کلیه سطح مناسب کلسیم و فسفر را در خون حفظ می‌کند و در صورت بیماری قادر به حفظ این تعادل نیست و در نتیجه استخوان‌ها به راحتی می‌شکنند.

استخوان های بدن
استخوان های بدن