بیماری های گوارشی
اختلالات عملکردی دستگاه گوارش به بیماری هایی اشاره دارد که عملکرد دستگاه گوارش را مختل می کند. یبوست و سندروم روده تحریک پذیر دو نمونه رایج از این اختلالات هستند.
بسیاری از عوامل ممکن است دستگاه گوارش و تحرک آن را مختل کنند از جمله :
- بارداری
- استرس
- خوردن مقادیر زیاد لبنیات
- مصرف داروهای آنتی اسید حاوی کلسیم یا آلومینیومش
یبوست :
یبوست یا خشکی مزاج یکی از شایع ترین مشکلات گوارشی است که باعث اختلال در سیستم های گوارشی می شود. زمانی که روده بزرگ آب زیادی از مواد غذایی را جذب می کند یبوست اتفاق می افتد یبوست ،حرکت روده و دفع مدفوع را دشوار می کند، یبوست معمولا در اثر بیماری یا عدم فیبر در رژیم غذایی یا اختلال در رژیم غذایی ایجاد می شود.
سندرم روده تحریک پذیر :
یکی دیگر از شایع ترین بیماری های گوارشی می باشد. براساس بنیاد بین المللی اختلالات عملکردی دستگاه گوارش حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد مردم در سراسر جهان از این بیماری رنج می برند. نفخ از علائم این بیماری است. سندروم روده تحریک پذیر با گرفتگی روده بزرگ و یا معده عصبی معروف است. شرایطی است که در آن عضله روده بزرگ بیش از حد منقبض می شود برخی از غذاها، داروها و استرس می توانند باعث سندروم روده بزرگ شوند.
اختلالات ساختاری دستگاه گوارش:
برخی بیماری های ممکن است ساختار دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار دهند و منجر به علائم زیادی می شوند.
شایع ترین بیماری های ساختاری :
ریفلاکس معده به مری :
بازگشت اسید معده به مری منجر به وضعیتی به نام ریفلاکس اسید می شود که در این شرایط ممکن است در وسط قفسه سینه سوزش اتفاق بیفتد. این بیماری اغلب بعد از خوردن غذا یا در طول شب اتفاق می افتد شاید برای برخی افراد بروز ریفلاکس اسید معده و سوزش سر دل امری عادی و طبیعی باشد اما در صورتی که این احساس حداقل دوبار در هفته رخ دهد می تواند نشانه جدی تر از بیماری باشد که باید به پزشک مراجعه کرد. سوزش قلب مداوم ،بو بدن دهان ،فرسایش دندان ،حالت تهوع ،درد در قفسه سینه یا قسمت بالای شکم یا مشکل در بلع یا تنفس کشیدن از علائم بیماری ریفلاکس معده می باشد.
سنگ کیسه صفرا :
رسوبات سختی که در کیسه صفرا تشکیل می شود، میتوانند از نظر اندازه یک دانه ماسه تا یک توپ گلف متغیر باشند. هنگامی که سنگ های صفراوی مجاری منتهی از کیسه صفرا به روده را مسدود کند می تواند باعث درد شدید در شکم فوقانی راست شود. سنگ های صفراوی علائمی ایجاد نمی کنند به طور معمول نیاز به درمان ندارد. سنگ کیسه صفرا در زنان از سن ۴۰ سال به بالا تشکیل می شود و در زنان دو برابر مردان دیده می شود.
بیماری سلیاک :
بیماری سلیاک یک واکنش ایمنی در هنگام خوردن گلوتن (پروتئین موجود در گندم ،جو و…) است. افراد دچار بیماری سلیاک با خوردن گلوتن باعث ایجاد پاسخ ایمنی در روده کوچک می شوند. با گذشت زمان ،واکنش ایمنی به لایه روده کوچک آسیب رسانده و از جذب برخی مواد مغذی جلوگیری می کند. آسیب روده اغلب باعث اسهال ، خستگی ،کاهش وزن ،نفخ و کم خونی می شود.
بیماری کرون :
بیماری کرون یک بیماری مزمن یا طولانی مدت است که باعث التهاب دستگاه گوارش می شود و می تواند دردناک ،ناتوان کننده و گاهی اوقات خطر جدی داشته باشد. بیماری کرون که به آن انتریتیت نیز گفته می شود می تواند برروی هر قسمت از روده ، از دهان تا انتهای مقعد ، تاثیر بگذارد. با این حال در بیشتر موارد ،قسمت تحتانی روده کوچک یا ایلئوم را تحت تاثیر قرار می دهد. بیماری کرون یک بیماری التهابی روده و باعث التهاب دستگاه گوارش ،دردشکم ،اسهال شدید ،خستگی ،کاهش وزن و سوءتغذیه می گردد. التهاب ناشی از کرون می توانند مناطق مختلف دستگاه گوارش را در افراد مختلف درگیر کند درحالی که هیچ درمان مشخص شده ای برای بیماری کرون وجود ندارد .روش های درمانی می توانند علائم و نشانه ها آن را به شدت کاهش داده و حتی باعث بهبودی طولانی مدت شوند.