نمونه گیری آزمایشگاه

آموزش انجام نمونه گیری خون در آزمایشگاه

آشنایی با وسایل و نمونه های آزمایشگاه و یادگیری انجام نمونه گیری خون.

برای اطلاع از زمان و نحوه برگزاری کلاس ها می توانید با تلفن شرکت تماس حاصل فرمایید و یا از طریق صفحات مجازی شرکت درخواست خود را اعلام نمایید.

نمونه گیری آزمایشگاه :

خون گیری : خون گیری وریدی به عنوان یک روش کم تهاجمی برای داشتن سلول ها و مایع برون سلولی یا همان پلاسما از بدن بیمار برای آزمایش ، امروزه بهترین روش است . از آن جا که جریان خون در سراسر بدن به عنوان وسیله فراهم آوری اکسیژن مواد غذایی و حمل مواد زائد دفعی به سیستم های دفعی بدن وجود دارد . بسیاری از وضعیت های بالینی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد ، به همین دلیل آزمایش خون یکی از پرکاربرد ترین آزمایش های پزشکی است . مداخله پزشکی خون گیری از وظایف تکنیسین آزمایشگاه ، پرستار و مسئول خون گیری است .

زمان انجام آزمایشات دوره ای خون :

انجام آزمایش خون برای هر شخص تقریبا هر شش ماه یک بار لازم است اما افرادی که دچار بیماری خاص هستند ، باید بنابر نظر پزشک معالج خود ، آزمایشات لازم را در دوره های کوتاه تری انجام دهند .

بهترین زمان برای دادن آزمایش خون در روز :

زمان انجام آزمایش خون بستگی به نوع آزمایش دارد . به طور مثال ، آزمایش قند خون ناشتا باید صبح و به صورت ناشتا انجام شود . تست کورتیزول بهتر است ۸ صبح یا ۴ بعد از ظهر انجام شود .

شمارش کامل سلول های خون :

شمارش کامل سلول های خون یا سی بی سی به بررسی سلول های خونی از نظر تعداد ، سایز و شکل ظاهری آن ها و همچنین اندازه گیری مقدار هموگلوبین و هماتوکریت می گویند .

تشخیص چربی خون با انجام آزمایش خون :

بالا بودن میزان چربی خون را می توان با یک آزمایش و اندازه گیری میزان تری گلیسیرید خون تشخیص داد . اگر تری گلیسیرید خون بالای ۴۰۰ میلی گرم در رسی لیتر و میزان کلسترول بالای ۲۴۰ میلی گرم در رسی لیتر باشد ، چربی خون بالایی دارید .

هر چند وقت یک بار باید آزمایش چربی خون بدهیم ؟

مهم ترین عامل گرفتگی رگ های قلب و سایر عروق ، بالا بودن چربی خون است . همه ی افراد بالای ۲۰ سال باید یک بار در سال با انجام یک آزمایش خون ساده از لحاظ چربی های خون شامل کلسترول تام ، کلسترول خوب ، کلسترول بد و تری گلیسیرید ها بررسی شوند ، اگر نتایج طبیعی این آزمایش باید حد اقل هر ۵ سال یک بار تا ۴۰ سالگی و پس از آن هر دو سال یک بار تا ۵۰ سالگی تکرار شود . از ۵۰ سالگی به بعد نیز سالی یک بار باید انجام شود .

تشخیص اختلالات تیروئید با آزمایش خون :

اندازه گیری T3 (میزان طبیعی در افراد بالغ : 0/52 تا 1/85 نانو گرم در میلی لیتر)

T4 (میزان طبیعی در افراد بالغ : 4 تا 13 میکرو گرم در رسی لیتر)

TSH (میزان طبیعی در افراد بالغ :0/32 تا 5/2 میکرو یونیت در میلی لیتر)

عمده ترین آزمایشی است که برای غده تیروئید انجام می شود . در صورت اختلال در این اعداد شخص دچار پرکاری یا کم کاری تیروئید خواهد شد .

آزمایش خون و تشخیص مقدار قند خون :

برای تشخیص میزان قند خون انجام یک آزمایش خون الزامی است . قند خون ناشتا به صورت طبیعی بین 70 تا 110 میلی گرم در رسی لیتر است . بنابراین اگر قند خون از عدد 126 بالاتر است ، آزمایش HbA1c  دریک دوره زمانی ، میزان قند خون را در بدن چک می کند .اگر میزان آن از 7 درصد بالاتر باشد ، بیانگر قند خون بالا است .

هر چند وقت یک بار آزمایش خون دهیم ؟

افراد بعد از ۴۰ سالگی باید یک بار آزمایش قند خون را انجام دهند ، در صورت طبیعی بودن نتیجه تا ۵۰سالگی هر دو سال یک بار و بعد از ۵۰سالگی آزمایش قند خون باید سالی یک بار انجام شود اگر از شرایط زیر برخوردارید ، باید به طور مرتب از لحاظ قند خون بررسی شوید :

  • سابقه داشتن دیابت نوع ۲ در بستگان درجه اول
  • شاخص توده بدنی ۲۵ یا بیشتر
  • داشتن زندگی بدون تحرک
  • بارداری
  • فشار خون بالا (۱۴ روی ۹ )
  • میزان کلسترول خوب خون مساوی یا کمتر از ۳۵
  • تری گلیسرید مساوی یا بیشتر از ۲۵۰ میلی گرم در دسی لیتر
  • سابقه کیست های متعدد تخمدان
  • بیماری های عروقی

آزمایش خون یک روش تشخیص برای اختلالات کبدی :

برای تشخیص اختلالات کبدی از جمله هپاتیت ، انجام آزمایش خون ضروری است . معمولا ساده ترین آزمایشات کبدی عبارتند از :

SGPT (میزان طبیعی : در خانم ها کمتر از ۳۱ واحد در لیتر و در آقایان کمتر از ۴۱ واحد در لیتر)

SGOT ( میزان طبیعی : در خانم ها کمتر از ۳۱ واحد در لیتر و در آقایان کمتر از ۳۷ واحد در لیتر)

دلایل افزایش میزان SGPT ,SGOT در خون :

عفونت های ویروسی مانند هپاتیت که باعث آسیب کبد میشود

مصرف بعضی دارو ها که بر کبد تاثیر می گذارند .